Montesori vrtić - škola stranih jezika
 +381603600344    office@vrabac.rs      

Letnji dnevni kamp 2024

O KAMPU

Deca su tokom kampa SVE vreme napolju. U slučaju kiše postoji letnjikovac koji će nas zaštititi od padavina. Ukoliko se kamp odloži ili dan kampa zbog elementarnih nepogoda, novac će biti vraćen za taj dan.
Tokom boravka u kampu brigu o deci svakodnevno vode učitelja i nastavnici.
Obezbeđena su 3 obroka, doručak, voćna užina i ručak a deca ima aktivno da učestvuju u služenju obroka i raspremanju nakon toga.
Deca su raspoređena u grupe prema interesovanju i uzrastu, grupe istovremeno imaju različite aktivnosti. Svako dete u datom periodu treba da bude sa svojom grupom.
Briga o okruženju kao i učešće u aktuelnim radovima u Bašti je obavezno za svu decu. Molimo Vas posebnu brigu posvetite adekvatnoj odeći a naročito je važno da deca imaju adekvatnu obuću. Preporučujemo da deca ponesu rezervnu garderobu.
Sve lične stvari obeležite imenom i prezimenom.
Važno nam je da spakujete bar dve flašice vode, losion/kremu sa sunčanje, sredstvo protiv ujeda komaraca i krpelja koji su vrlo aktivni u ovo doba godine. Obavezno svakog dana posle kampa decu detaljno pregledajte i proverite ima li krpelja!

Naš stav je da deci nisu potrebni telefoni i drugi elektronski uređaji i zamolićemo decu da iste drže u rancu ukoliko ih ponesu. Mi se odričemo odgovornosti za lične stvari i zato preporučujemo da ih dece ne nose u kamp.
Ukoliko se desi neka nepredviđena hitna situacija svakako će Vas neko iz kampa odmah kontaktirati.
Tokom boravka u programu, insistira se na prijateljskoj atmosferi i uvažavanju svih učesnika.
Filozofija kampa je da je disciplina pozitivna i služi za podučavanje dece da se primereno ponašaju a ne za kažnjavanje. Najvažnije nam je da se deca fizički i emotivno dobro osećaju. Nećemo se baviti bilo kojom praksom koja je fizički ili psihološki štetna po decu. Naš je cilj da učitelji/nastavnici u kampu, deca i roditelji rade zajedno na dobrom ponašanju i da stvaramo prijatnu atmosferu.

Članovi tima će obavštavati roditelje o nastalim poteškoćama i zatražiti podršku i pomoć ukoliko to bude neophodno. Roditelj ima pravo da kontaktira učitelje i nastavnike koji vode kamp kao i organizatora po svakom pitanju u vezi sa svojim detetom tokom boravka deteta u kampu.
Sva deca su osigurana kolektivnim osiguranjem.

Cena kampa je 15.000 dinara. Plaćanje možete obaviti neposredno pred sam početak kampa gotovinom ili na naš račun 220-138299-64 sa naznakom “letnji program i ime i prezime deteta”.

Za dodatne informacije nas pišite office@vrabac.rs
Кamp organizuje privatna predškolska ustanova “Vrabac” uz saglasnost PMF-a koji upravlja Botaničkom baštom u Kragujevcu.

Program (pdf)

VREME U PRIRODI
6 VAŽNIH PREDNOSTI

Vreme provedeno u prirodi ima izuzetno pozitivan uticaj na decu, posebno u osetljivom periodu razvoja od 5 do 12 godina. Evo nekih od ključnih razloga i prednosti zašto je važno istaći ovu aktivnost u našem letnjem dnevnom kampu:

FIZIČКO ZDRAVLJE
Povećana fizička aktivnost: Igra i aktivnosti u prirodi podstiču decu na trčanje, penjanje, skakanje I druge fizičke aktivnosti, što doprinosi njihovom opštem zdravlju i razvoju motoričkih veština.
Jačanje imuniteta: Izlaganje prirodnim uslovima, poput svežeg vazduha i sunčeve svetlosti, može
pomoći u jačanju imunološkog sistema.

MENTALNO I EMOCIONALNO ZDRAVLJE
Smanjenje stresa i anksioznosti: Prirodno okruženje ima umirujući efekat na decu, smanjuje stres i anksioznost i podstiče osećaj blagostanja. Poboljšanje raspoloženja i koncentracije: Istraživanja
pokazuju da boravak u prirodi može poboljšati raspoloženje i koncentraciju kod dece, što je posebno važno za njihov kognitivni razvoj i uspeh u školi.

SOCIJALNE VEŠTINE I SARADNJA
Razvoj timskog duha: Aktivnosti u prirodi često zahtevaju timski rad i saradnju, što pomaže deci da razviju socijalne veštine i nauče kako da rade zajedno sa drugima.
Jačanje odnosa: Zajedničke avanture i izazovi u prirodi mogu jačati prijateljstva i pomoći deci da se bolje povežu sa svojim vršnjacima.

КREATIVNOST I MAŠTA
Podsticanje kreativnosti: Prirodno okruženje podstiče decu da koriste svoju maštu i budu kreativna u igri i istraživanju.
Rešavanje problema: Igra u prirodi često uključuje izazove koji podstiču decu da razmišljaju
kreativno i rešavaju probleme.

EКOLOŠКA SVEST
Učenje o prirodi i ekologiji: Deca koja provode vreme u prirodi imaju bolju priliku da nauče o
biodiverzitetu, ekosistemima i važnosti očuvanja prirode.
Razvijanje ljubavi prema prirodi: Ove aktivnosti mogu pomoći u razvijanju dugotrajne ljubavi i
poštovanja prema prirodnom svetu.

SAMOPOUZDANJE I NEZAVISNOST
Izazovi i dostignuća: Suočavanje sa prirodnim izazovima i njihovo prevazilaženje može povećati
samopouzdanje i osećaj samostalnosti kod dece.
Učenje praktičnih veština: Deca mogu naučiti važne veštine kao što su orijentacija u prirodi,
korišćenje prirodnih resursa i osnovne veštine preživljavanja.

Sarajlina 6 - igraonica Kamičak, 34000 Kragujevac
34000 Kragujevac
+381 60 3600344; +381 60 3600345;

Od ponedeljka do petka od 07:30 to 16:30