Montesori vrtić - škola stranih jezika
 +381603600344    office@vrabac.rs      
Erasmus plus projekat EU

Vrtić pod krošnjama


Download sekcija

Erasmus potraga za jesenjim plodovima 2022

Erasmus publikacija gozdna igralnica 2022

Erazmus dodatni rezultati 2022


DECEMBAR 2022

Koji je po vama najbolji način za ispraćanje i dočekivanje?

Ovo je naš način:

PMF potpisuje ugovor o saradnji na projektu koji realizuje Predškolska ustanova Vrabac u partnerstvu sa slovenačkim vrtićem Beltinci. Za Erazmus + projekat "Vrtić pod krošnjama - razvoj i implementacija šumske pedagogije " koji finansira Evropska Unija, PU Vrabac je prepoznao Botaničku baštu PMF-a kao najlepše mesto u Kragujevcu za realizaciju ovog projekta. Projektom je predviđena izrada šumske igraonice koja će trajno ostati u bašti i biti na raspolaganju svim posetiocima. Pozdravljamo se sa 2021. sejući dobro seme.

Za 2022. koja za nekoliko sati dolazi, za sve godine pred nama, želimo svima mnogo ostvarenih snova, planova, želja, projekata.


NOVEMBAR 2022

Prvi sasatanak sa našima partnerima je bio online, razmenili smo ideje i podelili zadatke.

Sve proteklo uz dobrom raspoloženju.


OKTOBAR 2022

Prva radionica održana u mesecu oktobru bila je na temu „Sakupljamo lišće“. Deca su sama predložila da krenemo u potragu za raznobojnim lišćem u bašti. Tokom naše šetnje uočavali smo i istraživali promene koje su se desile u prirodi u toku jeseni, pronalazili smo listove različitih boja, oblika i veličina. Pronašli smo bogomoljku, pa smo nešto naučili i o njoj. Napravili smo radnu akciju sakupljanja lišća, a zatim smo i skakali u isto. Još jednom se priroda pokazala kao nepresušan izvor zabave i učenja.

Zatim smo održali drugu radionicu, gde su deca krenula u „Potragu za blagom“ i igrali irgu „Ritam jeseni“. Deca su krenula u šetnju i u potragu za jesenjim plodovima (jabukama). Kada prikupe svo blago, sa njima vodimo razgovor o tome kakvog su oblika, veličine i ukusa. Koje vitamine sadrže, zašto je važno da se hranimo zdravo i slično. A tokom  igre „Ritam jeseni“ vežbali smo čulnu osetljivost i perceptivno iskustvo u vezi sa bojama, oblicima i različitim teksturama. U prirodi smo sakupljali plodove, koje smo ređali na prethodni napravljeni notni sistem. Svaki plod je označavao određeni pokret ( kesten – pljesak). Vaspitač ređa plodove i time zadaje detetu određeni ritmički zadatak.

Na kraju našeg Erasmus projekta, održali smo radionicu u Botaničkoj bašti za vaspitače drugih ustanova i roditelje na temu „Vrtić pod krošnjama -  razvoj i implementacija kurikuluma šumske pedagogije u vrtićima“ kojima smo prezentovali sve ono što smo saznali i naučili tokom ovih godinu dana. Pokazali smo im dosta aktivnosti i primere koje i oni mogu iskoristiti u igri i radu sa decom.


SEPTEMBAR 2022

U septembru smo održali radionicu za bake i deke na temu „Igre nekada i sada“. Oni su nam ispričali, a zatim i pokazali kako su se oni igrali u prirodi i  koje igre su im bile omiljene nekada. Deca su imala prilike da se igraju zajedno sa njima i da vreme provedu kvalitetno u prirodi.

Deca su bake i deke povela u obilazak Botaničke bašte i pokazala im na koji način mi koristimo naše vreme u prirodi.

Deca su dosta bila aktivna tokom septembra i njihovu potrebu za kretanujm zadovoljili smo stalnim šetnjama i organizovanjem različitih poligona i igara.

Tokom meseca septembra, ostvarili smo i saradnju sa planinarskim društvom „Pek Gora“ gde smo imali prilike da saznamo koje sve benefite pruža planinarenje i kako planinarstvo možemo da implementiramo u naš rad sa decom.

Profesorka Sneža sa Prirodno Matematičkog fakulteta i upravnica Botaničke bašte nam je održala predavanje na temu „ Primena šumske pedagogije iz profesionalnog ugla – ugla jednog biologa“, koja nam je dala dosta primera aktivnosti i igara koje možemo raditi sa decom u Botaničkoj bašti i na otvorenom. Ove radionice bile su namenje usavršavanju naših vaspitača.


AVGUST 2022

U mesecu avgustu smo povezali prirodu i umetnost. Kroz izradu šumskih slika i čarobnih hvatača deca su razvijala svoju kreativnost i maštovitost. Imali su da prikupljaju šumske plodove od kojih su pravili različita umetnička dela. Posebnu inspiraciju pronalazili su u tome što su svaki put dobili različitu sliku. Kroz ovu aktivnost posebno smo negovali timski rad i saradnju. A zatim su u parovima pravili svoj čarobni hvatač koji je čuvao njihovo šumsko blago.


JUL 2022

U toku letnjeg perioda organizovali smo radionicu "Izazovi majke prirode" čitanje pisma i  ispunjavanje raznih izazova u vidu zadatih motoričkih vežbi, jezičkih i matematičkih zadataka. Pismo sadrži poruke o potrebi i važnosti očuvanja prirode.  Deca su imala izazov hodanja po deblu, prebrojavanja drveća, imenovanje drveća i šumskih plodova na engleskom jeziku. Na ovaj način deca su vežbala razvoj domišljatosti i kreativnosti kroz promišljanje o problemu.


JUN 2022

Mesec jun iskoristili smo za popunjavanje ček lista za naš šumski dnevnik i beleženje svega što smo pronašli u prirodi u toku leta. Organizovali smo šetnju po Botaničkoj bašti i uz pomoć lupa pronašli smo razne insekte koje smo zajedno istraživali, kako se zovu, gde žive i kako se hrane. Naišli smo na hotel za insekte i istraživali čemu oni služe i zašto su značajni. Dogovorili smo se da ćemo narednog puta napraviti hranu za bubice i ostaviti im da imaju u hotelu.

Početkom meseca su nas posetili naši partneri iz Slovenije radi još jedne stručne razmene. Organizovali smo šetnju po bašti, nekoliko koleginica iz Slovenije nam je pokazalo par zanimljivih igara sa trakom i ogledalima.

Na kraju su direktorke ustanova iz Kragujevca i Beltinaca, posadile Lipu iz Slovenije koju smo dobili na poklon.


MAJ 2022

U mesecu maju počeli smo sa uređenjem naše šumske igraonice. Veliki podršku i pomoć imali smo od strane roditelja koji su nam pomogli da napravimo kuhinju i kućiće, da ih ofarbamo, sredimo i pripremimo za dečiju igru. Podigli smo i šator koji će nam u letnjem periodu služiti kao spavaonica.

Redovne olaske u baštu koristili smo za slobodnu igru i istraživanje prirode i šume oko nas. Redovno smo vežbali u našoj šumskoj igraonici i na taj način razvijali koordinaciju pokreta, ravnoteže, preciznosti i jačali naše mišiće.


APRIL 2022

Prolećnu radionicu "Iz malog raste mnogo" održali smo u saradnji sa drugarima iz vrtića "Aviončić" i  udruženja "Sidro". Deca su uspešno savladala lavirint, pronašla sve delove i uspešno složila slagalicu. Kroz ovu igru, upoznali smo se sa delovima biljke i njihovim značajem. Prolećne boje hvatali smo pomoću hvatača i radionicu smo završili prelaskom poligona i uručenjem medalja. Ove aktivnosti imale su za cilj zadovoljavanje dečije potrebe za sticanjem novih saznanja, razvoj svih čula, pronalaženje predmeta i stvari određene boje u okolini.

Prilikom aktivnosti sakupljanja plodova za hvatače, objasnite deci da tokom lova sakupljaju samo ono što je palo na zemlju, bez kidanja i čupanja.


MART 2022

U martu smo radionicu započeli istraživanjem prirode posle zime. Upoređivali smo izgled drveća, zapazili smo da je trava zelenija, pronašli smo neke nove šumske plodove i životinje. Pošto nam je još uvek bilo hladno vreme, odlučili smo da napravimo šumski poligon. Pored zagrevanja, uvežbavali smo našu spretnost, balansiranje i timski rad. Deca su uživala prelazeći poligon, a svaku narednu posetu Botaničkoj bašti, u mesecu martu, deca su iskoristila da  samostalno organizuju šumski poligon.

U mesecu martu posetili su nas naši partneri iz Slovenije koje smo ugostili i predstavili im naš način rada. Pored stručne razmene ideja I aktivnosti, upoznali smo ih sa Montesori materijalima i krugom tišine.


FEBRUAR 2022

U februaru smo održali radionicu na temu "Zima". Poveli smo decu u šetnju po Botaničkoj bašti i uz pomoć ček lista zabeležili smo sve promene koje su se desile u prirodi u toku zime. U čarobnu vreću sakupili smo sve šumske plodove koje smo našli u šetnji. Kroz predstavu "Gradski i šumski miš" deca su se upoznala sa razlikama života u gradu i šumi, a zatim su nam gradski i šumski miš predstavili svoje igre, koje smo zajedno odigrali: "Borba na panjevima" i "Gađanje u metu". Na kraju ove radionice otiskivali smo šumske plodove koje smo sakupili tokom naše šetnje.  Ove aktivnosti imale su za cilj  razvoj neposrednog dodira sa prirodom kroz sva čula. Na ovoj radionici pridružili su nam se drugari iz vrtića "Aviončić".

JANUAR 2022

Erasmus projekat "Vrtić pod krošnjama" započeli smo izradom šumskog bontona za našu šumsku igraonicu. Zajedno sa decom doneli smo pravila koja ćemo poštovati prilikom svakog našeg odlaska u Botaničku baštu.

Erasmus projekat "Vrtić pod krošnjama" započeli smo kićenjem jelke, i to ne bilo koje jelke, već Pančićeve omorike, u Botaničkoj bašti. U okviru prve radionice izrađivali smo ukrase od prirodnih materijala, zajedno sa decom i roditeljima. Pričali smo o čika Pančiću, Pančićevoj omorici i njenom značaju za sve nas.

Posle kićenja jelke, prošetali smo po Botaničkoj bašti da istražimo šta se deđava u prirodi kada dođe zima i to smo sve zabeležili u našim ček listama. Upoznali smo se i sa listopadnim i zimzelenim drvećem.


 
Vrtić pod krošnjama

Predškolska ustanova Vrabac u partnerstvu sa slovenačkim vrtićem Beltinci počela je realizaciju projekta Vrtić pod krošnjama

Osnovna ideja projekta je sprovođenje vaspitno-obrazovnog procesa u prirodi. Pored toga želimo da omogućimo deci da provode više vremena na otvorenom, gde su deca opuštena, lako uče i bolje se fizički i mentalno razvijaju, dok istovremeno stiču održiv i pozitivan odnos prema prirodi. Projektom želimo da unapredimo profesionalne veštine vaspitača kroz međunarodnu saradnju. Tokom projekta bavićemo se uporednom analizom rada sa decom u urbanom i seoskom okruženju. Želimo da kod dece i njihovih porodica izgradimo pozitivan stav prema priordi kao i da to znanje bude trajno.

 

Završen je Erazmus + projekat

Završetak projekta Erasmus+

Preškolska ustanova Vrabac je 12. decembra obeležla završetak Erazmus + projekta "Naš put do znanja". Tokom radionice koju smo organizovali za kolege iz lokalnih predškolskih ustanova i osnovnih škola, podelili smo naše iskustvo od početne ideje, pisanja projekta, realizacije i naravno sa me mobilnosti, sa obuke obavljene u Italiji i posmatranja posla u Nemačkoj. Učesnice su predstavije projekat putem prezentacija i fotogragija, kao i primerima aktivnosti koji su postali svakodnevna praksa u radu sa decom. Podršku radionici je pružio centar za obrazovanje Kragujevac. Svi učesnici su dobili potvrdu za sate stručnog usavršavanja u okviru ustanove.

 

Naš put do znanja

Kursevi stranih jezika za decu

U okviru projekta "Naš put do znanja" koji se finansira u okviru Erazmus + programa Evropske unije članivi tima Vrabac boravili su u Italiji na obuci za primenu Montessori pedagoije u učenju engleskog jezika.Takođe tokom trajanja mobilnosti učesnice su posetile jedan Montesori vrtić. Ova obuka predstavlja važan korak za napredak našeg tima a samim tim i dece koja su u naškoj predškolskoj ustanovi i deci koja pohađaju kurseve za učenje engleskog jezika u našoj školi. Na sastanku održanom po povratku sa mobilnosti učesnice su podelile utiske sa ostatkom tima. Dobro raspoloženje i motivacija doprineli su mnogim predlozima i idejma za različite programe i aktivnosti za narednu školsku godinu.

Sarajlina 6 - igraonica Kamičak, 34000 Kragujevac
34000 Kragujevac
+381 60 3600344; +381 60 3600345;

Od ponedeljka do petka od 07:30 to 16:30